Nasza oferta
Masownice próżniowe
Zastosowanie
Masownica próżniowa ma zastosowanie w zakładach przetwórstwa mięsnego do masowania wszelkich gatunków mięs. Masownice próżniowe pozwalają na bardzo skuteczne uelastycznienie dowolnych wyrobów mięsnych bez niszczenia ich struktury oraz uwalniania białka miofibrylarnego.
Zastosowana w naszych masownicach próżnia pulsująca wraz z jej płynną regulacją schładza i odświeża mięso podczas masowania, pozwala na wchłonięcie przez nie solanki lub mieszanki peklującej, pozwala na masowanie mięs z kością oraz skraca proces masowania.
Widoczna jest wyraźna poprawa takich parametrów jakościowych i fizycznych mięs jak: soczystość, kruchość, smak czy struktura mięsa. Nasze masownice charakteryzują się dużymi pojemnościami bębna, dużą wydajnością oraz bardzo wysoką efektywnością masowania.
Zastosowana w naszych masownicach próżnia pulsująca wraz z jej płynną regulacją schładza i odświeża mięso podczas masowania, pozwala na wchłonięcie przez nie solanki lub mieszanki peklującej, pozwala na masowanie mięs z kością oraz skraca proces masowania.
Widoczna jest wyraźna poprawa takich parametrów jakościowych i fizycznych mięs jak: soczystość, kruchość, smak czy struktura mięsa. Nasze masownice charakteryzują się dużymi pojemnościami bębna, dużą wydajnością oraz bardzo wysoką efektywnością masowania.
Proces masowania mięsa odbywa się w hermetycznym zbiorniku przez osypywanie grawitacyjne. Dzięki spiralnemu układowi śmigieł (łopat) masowany wsad płynnie krąży w bębnie od dekla do dennicy i z powrotem. Proces wyładunku odbywa się automatycznie. W masownicy próżniowej zastosowaliśmy rozwiązania umożliwiające otrzymanie wysokiej jakości wyrobów wędliniarskich z każdego wsadu mięsa.
Wszystkie parametry procesu technologicznego, takie jak kierunek i prędkość obrotów bębna, czas trwania poszczególnych cykli, czas włączenia i wyłączenia czy podciśnienie w komorze masowania kontrolowane i sterowane jest przez mikroprocesor, dzięki czemu cały cykl masowania i wszystkie operacje z tym związane można zaprogramować z dużą dokładnością.
Raz dobrane parametry pracy można odtwarzać wiele razy (50 różnych programów) a w razie potrzeby każdą operację i parametr można w dowolnej chwili zmieniać za pomocą przycisków na pulpicie sterowniczym. Specjalnie dobrany spiralny kształt łopat zwiększa dokładność i równomierność masowania.
Łopaty te nie tylko masują, ale również delikatnie mieszają mięso.
Zastosowana w masownicy próżnia pulsująca wyraźnie poprawia jakość wyrobów skracając jednocześnie czas obróbki mięsa. Zastosowanie wysokiej jakości stali (OH18N9) i gładkiej, pozbawionej nierówności, zagłębień i zakamarków powierzchni zbiornika umożliwiają utrzymanie maszyny w czystości i odpowiedniej higienie produkcji.
Raz dobrane parametry pracy można odtwarzać wiele razy (50 różnych programów) a w razie potrzeby każdą operację i parametr można w dowolnej chwili zmieniać za pomocą przycisków na pulpicie sterowniczym. Specjalnie dobrany spiralny kształt łopat zwiększa dokładność i równomierność masowania.
Łopaty te nie tylko masują, ale również delikatnie mieszają mięso.
Zastosowana w masownicy próżnia pulsująca wyraźnie poprawia jakość wyrobów skracając jednocześnie czas obróbki mięsa. Zastosowanie wysokiej jakości stali (OH18N9) i gładkiej, pozbawionej nierówności, zagłębień i zakamarków powierzchni zbiornika umożliwiają utrzymanie maszyny w czystości i odpowiedniej higienie produkcji.
Ogólna charakterystyka
- Pojemność zbiornika - standardowo 500-2000l (na życzenie mniej niż 500 l i więcej niż 2000l).
- Załadunek - 300-1400 kg.
- Obroty regulowane bezstopniowo falownikiem Hitachi (płynna regulacja obrotów) - od 0 do 9 obr./min.
- Sterowanie - sterownik mikroprocesorowy "Mikster MCM 023".
- Silnik napędu głównego - od 1,5 do 4 kW.
- Silnik pompy próżniowej - od 0,75kW do 1,5 kW.
- Agregat próżniowy - TEPRO - AT21, AT40, AT63.
- Podciśnienie pulsujące - od 0 do 0,093 Mpa.
- Wymiary - dł./wys./szer.(mm) - od 2200/900/1360 - (MP 500) do 3000/1250/1670 (MP 2000).
- Przybliżony ciężar - od 450 (MP 500) do 950 (MP2000).
Budowa
Masownica zbudowana jest z następujących podzespołów:
- Napęd masownicy usytuowany w tylnej części urządzenia składa się z silnika, przekładni pasowej o przełożeniu ok. 1:3 oraz przekładni ślimakowej o przełożeniu 1:47 lub 1:60 (w zależności od modelu) pracującej w oleju.
- Zbiornik masowania wykonany jest z blachy nierdzewnej w kształcie walca przechodzącego w stożek. Podobnie zarówno podstawa (mająca postać ramy) jak i dekiel (z uszczelką wykonaną z gumy spożywczej) wykonane są ze stali nierdzewnej nr gatunku OH18N9.
Sam dekiel (pokrywa masownicy) ma postać stożka z czterema mimośrodowymi zamknięciami na obwodzie.
Kółka podporowe z bieżnią z poliuretanu osadzone są na ramie w piastach ułożyskowanych tocznie. Aparatura elektryczna oraz agregat próżniowy znajdują się w tylnej części masownicy pod osłoną.
Odstojnik znajduje się pod zbiornikiem masowania na ramie.
Pulpit sterowniczy umiejscowiony jest w kasecie w przedniej części urządzenia.
Odstojnik znajduje się pod zbiornikiem masowania na ramie.
Pulpit sterowniczy umiejscowiony jest w kasecie w przedniej części urządzenia.
Podstawowe dane techniczne
Dane techniczne masownic w wykonaniu standardowym:
MP - 500 | MP - 750 | MP - 1000 | MP - 1250 | MP - 1500 | MP - 1750 | MP - 2000 | |
Załadunek (kg) | 300 | 480 | 600 | 750 | 1000 | 1200 | 1400 |
Próżnia pulsacyjna | 95 % | 95 % | 95 % | 95 % | 95 % | 95 % | 95 % |
Ilość programów | 50 | 50 | 50 | 50 | 50 | 50 | 50 |
Sterownik | Mikroprocesorowy Mikster MCM 023 1 - 9 obrotów na minutę (regulacja płynna - falownik Hitachi ) | ||||||
Obroty bębna | |||||||
Przybliżona waga (kg) | 450 | 500 | 550 | 600 | 850 | 900 | 950 |
Wymiary całkowite (dł./szer./wys.) | 2200 / | 2400 / | 2500 / | 2700 / | 2750 / | 2900 / | 3000 / |
Na Państwa życzenie wykonujemy inne wersje gabarytowe i wyposażeniowe.